Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Simpozion la Facultatea de Agronomie din Craiova: 'Agricultura durabila, agricultura viitorului'

Simpozion la Facultatea de Agronomie din Craiova: 'Agricultura durabila, agricultura viitorului'

 

Facultatea de Agronomie din cadrul Universitatii din Craiova a gazduit vineri, 20 noiembrie 2009, simpozionul cu tema "Agricultura durabila, agricultura viitorului”.

 

Deschiderea festiva a evenimentului a fost gazduita la ora 10.00, de Aula "Alexandru Buia" a facultatii. In cadrul festivitatii a avut loc si decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar dr. Stefano Grego, prorector la Universitatea Tusci din Italia.

 

În contextul globalizării, forţa acestui început de secol este cunoaşterea, atât din punct de vedere al cercetării, cât şi din punct de vedere al relaţiilor interumane. Aceasta este una dintre ideile subliniate de cei prezenţi la cea de-a cincea ediţie a Simpozionului ştiinţific cu participare internaţională „Agricultura durabilă – Agricultura viitorului”

 

„Prietenia între oameni" Cred că acesta este un aspect extrem de important pentru noi, cercetătorii. Iar viitorul este în mâinile noastre şi asta este o mare responsabilitate. De altfel, am descoperit că noi (eu şi voi, cercetătorii români) avem în comun acest sentiment de speranţă“, a declarat prof. univ. dr. Stefano Grego, prorector al Universităţii Tuscia, Viterbo (Italia), preşedintele ESNA (The European Society for New Methods in Agricultural Research), la ceremonia în cadrul căreia i-a fost decernat titlul Doctor Honoris Causa.

 

Evenimentul, organizat de Facultatea de Agricultură din Craiova, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, filiala Craiova, s-a desfăşurat vineri şi sâmbătă.

 

Prof. univ. dr. Stefano Grego nu a fost singurul cercetător de prestigiu prezent la eveniment. Simpozionul a reunit distinşi cercetători şi cadre didactice universitare din domeniul agricol din ţară şi străinătate (Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Italia, Rusia).

 

În acest an, s-au înscris 174 de autori, care au prezentat 229 de lucrări ştiinţifice“.  Aceştia au dezbătut numeroase teme legate de: tehnologiile de cultură a plantelor şi creşterii animalelor, precum şi de protecţia mediului, în contextul unei agriculturi durabile şi pentru viitor. De altfel, simpozionul a fost împărţit în patru secţiuni - „Tehnologii de cultura plantelor şi creşterea animalelor“, „Ştiinţele solului“, „Discipline fundamentale şi protecţia plantelor şi a mediului“, „Management, mecanizarea agriculurii şi cadastru“.

 

Prin agricultura durabilă se urmăreşte să se depăşească problemele şi restricţiile cu care se confruntă agricultura convenţională, pentru a se asigura viabilitatea economică, starea bună a mediului înconjurător şi acceptarea sistemului de agricultură alternativă. O agricultură durabilă lucrează cu metode şi proceduri care maximizează productivitatea solului, totodată, minimalizând efectele nocive asupra solului, apei, aerului şi diversităţii speciilor, precum şi asupra ţăranilor şi consumatorilor. În plus, îşi propune să folosească tot mai puţine mijloace de producţie bazate pe resurse neregenerabile sau pe petrol, încercând să le elimine pe termen lung şi să fie înlocuite cu resurse regenerabile.