Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Murul

Murul are aspect de tufa perena. Locul de expunere este in plin soare si pe sol usor drenabil.
Exista doua tipuri de mure, respectiv semi - cataratoare si cu ramuri erecte (drepte).

 

Tufe de mure semi-cataratoare, fara spini au ramuri care se intind pe pamant si nu se pot sustine singure vertical, asa ca trebuie antrenate pe spaliere sau araci. Fructul se coace cam la o luma dupa cel de la speciile drepte. Acest tip de mure nu trebuie cultivat in zonele unde temperaturile pe timp de iarna scad sub -17°C.

 

Tufe de mure cu ramuri drepte, tolereaza temperaturi putin sub -17°C fara ca tulpina sa fie afectata serios.

 

Principalele soiuri

 

Silvan - Origine Romania; planta foarte viguroasa, ramuri lungi, erecte, fara spini; fruct mediu, forma rotunda, epiderma neagra, foarte lucioasa; pulpa violet inchis spre negru, gust placut, usor aromat; inflorire medie; maturare decada a III a iulie - decada I august; productivitate mare; rezistenta foarte buna la ger si la atacul principalelor boli si daunatori.

 

Waldo - Origine Romania; planta foarte viguroasa, ramuri lungi, erecte, fara spini; fructul mediu, forma rotunda, epiderma neagra, foarte lucioasa; pulpa violet inchis spre negru, gust placut, usor aromat; inflorire medie; maturare decada a III a iulie -decada I august; productivitate mare; rezistenta foarte buna la ger si la atacul principalelor boli si daunatori.

 

Smoothstem - Origine SUA; planta semiviguroasa, ramuri lungi fara spini; fruct mediu - mare, forma conica - alungita, epiderma neagra, foarte lucioasa cu tenta violacee; pulpa violet inchis, gust placut; inflorire medie; maturare decada a II a august - decada I septembrie; productivitate buna; rezistenta foarte buna la ger si la atacul principalelor boli si daunatori.

 

Thorn Free - Origine SUA; planta foarte viguroasa, ramuri lungi fara spini; fruct mare, forma conic alungita, epiderma neagra cu tenta violacee, foarte lucioasa; pulpa violet inchis spre negru, gust placut, usor aromat; inflorire medie; maturare decada a II a august - decada I septembrie; productivitate mare; rezistenta foarte buna la ger si la atacul principalelor boli si daunatori.

 

Shawnee este un soi cu crestere erecta omologat in Arkansas in 1985. Este o cultura cu inflorire de vigoare redusa. Fructele au in jur de 7,2 grame, de o excelenta savoare si se consuma in stare proaspata.

 

Cheyenne este un soi de mur cu aceiasi origine ca si soiul Shawnee si care a o fost omologat in 1974 Este un soi cu crestere erecta si cu vigoare mijlocie. Fructele au greutatea cuprinsa intre 6.2 si 6.9 grame aproximativ.

 

Cherokee este originar din Arkansas si omologat in 1974. Este un soi cu crestere erecta. Se recomanda pentru tipul de tehnologie mecanizata. Fructele sunt de marime medie de aproximativ 5 grame slab acidulate. Este cel mai dulce dintre soiurilor cultivate.

 

Inainte de infiintarea plantatiei de mur se seamana un amestec de graminee perene pentru fan. Cultura va fi infiintata in perioda de conversie de 3 ani, pentru a inbogatii terenul in humus.
De asemenea se traseaza drumurilor principale si se face parcelarea La parcelare se tine cont de orientarea randurile, care se face pe directia nord -sud.

 

In toamna se va incorpora odata cu aratura adanca si 30 de tone/ha de ingrasamant organic provenit de la o ferma ecologica de cresterea animalelor.

 

Murul se va planta primavara dupa ce pericolul inghetului a trecut, deorece este sensibil la temperaturile scazute.


Plantarea se face in gropi de 40/40/40 cm. Distantele de plantare sunt de 2,5 - 3 m intre randuri si de 1,5 - 2 m intre plante pe rand, aceasta fiind diferita in functie de modul de executie al lucrarilor de intretinere a culturii (manual sau mecanizat) si de sistemul de conducere a ramurilor.

 

Radacinile tufei trebuie mentinute in umezeala pana se planteaza, fie le plantati temporar in alt loc potrivit, fie le tineti infasurate intr-un manson umed.

 

Coroana (care incepe din punctul din care pornesc tulpinile si radacinile) trebuie plasata la 3 cm sub nivelul solului. Dupa plantare, batatoriti bine solul pentru a inlatura eventualele gauri de aer din jurul radacinilor. Imediat dupa plantare se uda bine.

 

continuarea in pagina urmatoare ...<<
1