Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Agrisele


Agrisele Ribes uva-crispa se cultivă în ţara noastră pe suprafeţe mici şi în puţine localităţi, fructele lui sânt consumate de o parte mică din populaţie.

 

Aceasta planta nu este deloc pretentioasa. Nu trebuie decat sa o plasati intr -un loc cu soare , unde sa aiba parte de un pamant uscat. Roadele sale nu sunt foarte bogate, insa daca solul este umed si contine var si humus, fructele vor fi mult mai mari . Ca acest lucru sa se intample, udati pamantul cat mai mult in timpul coacerii, iar pe timpul toamnei si primaverii ingrasati-l cu compost.

 

Tufele de agrise sunt sensibile la ger, putandu-le creste rezistenta daca, dupa ce culegeti recolta, le tundeti pentru intretinere. Crengile care au 1-2 ani nu trebuie sa aiba mai multi de 2 lastari. Daca observati crengi batrane sau bolnave, taiati-le de la radacina.

 

Din punct de vedere botanic, agrişele sânt bace, care la cele mai multe soiuri au o greutate de 4-10g.

 

Soiuri de Agriş cu:


- frunze verzi (Doneţki, Rezistent de Cluj, Cereless),

- verzi-gălbui (Someş),

- galbene (White Smith),

- roşii (Maurers Sämling, Muntenesc de America);

 

Agrisele se pot recolta de doua ori intr -o perioada relativ scurta de timp. Prima oara acestea se pot culege inainte de a se coace complet, pentru a se face dulceata sau pentru a se congela; cand sunt coapte agrisele se culeg pentru a se consuma proaspate.
În condiţiile ţării noastre, agrişele se coc în iunie-iulie.