Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Afinul

Afinul (Vaccinium myrtillus) este un arbust fructifer care se intrebuinteaza ca planta alimentara si medicinala. Frunzele se folosesc sub forma de ceai ajutator in diabet, iar fructele in tratamentul diareei si in alte boli de stomac.

 

Este un arbust inalt pana la 30-50 cm, cu tulpini taratoare si cu ramuri opuse, verzi, cu marginile costate.


Frunzele cad toamna. Ele sunt alterne, de forma ovala, lungi de 1-3 cm, cu marginea dintata marunt, prezentand un petiol scurt.


Florile sunt de forma globuloasa, de culoare alb-roz, corola terminandu-se in 5 dinti. Fructele sunt rotunde, zemoase, de culoare neagra-albastruie, cu aspect brumariu, continand numeroase seminte marunte.

 

Sucul lor este violaceu-purpuriu, gustul dulce acrisor-aromat. Afinul infloreste in lunile mai-iunie. Creste in regiunea de munte prin taieturile de paduri, mai ales prin goluri alpine, in asociatie cu merisorul, unde formeaza tufarisuri compacte si intinse.

 

Afinii se dezvolta cel mai bine in soluri acide, cu un pH situat intre 4,5 - 5,5. Corectarea aciditatii solului se face prin inglobarea in sol a unui amestec de rumegus de conifere si/sau turba, precum si alti corectori de aciditate, dupa caz. Dozarea amestecurilor de turba, rumegus si corectori de aciditate trebuie facuta in baza unei analize de sol. De aceea este important sa se faca analize de sol inca din faza de proiect, pentru a putea evalua cat mai realist costurile si necesarul de substante pentru corectarea aciditatii solului. In lipsa unui sol corespunzator, care sa aiba mai ales aciditatea in intervalul mentionat, cultura de afin se va dezvolta lent si cu multe pierderi de plante si recolta.

 

Zone foarte favorabile: zona colinara a Carpatilor Meridionali; nordul Transilvaniei; nord-vestul Moldovei si toate zonele colinare cu panta care pot permite mecanizarea culturii.
Perioada optima de plantare este toamna si primavara. Insa datorita faptului ca afinii pe care noi ii oferim sunt livrati in ghiveci cu sol la radacina (turba), ei pot fi plantati in tot timpul anului cu exceptia perioadei cand solul este inghetat, insa conditia esentiala este sa poata fi udati imediat dupa plantare.

 

Zone favorabile: zone premontane.

 

Soiuri

 

Simultan: fruct de marime mijlocie: 6-8 t/ha;

Pemkerton: fruct de marime mijlocie; 8-10 t/ha;
Heerma: fruct de marime mijlocie; 9-11 t/ha;
Azur: fruct de marime mijlocie; 5-6 t/ha;
Safir: fruct de marime mijlocie; 5-6 t/ha;
Lax: fruct de marime mare; 7-9 t/ha;
Compact: fruct de marime mare; 7-9 t/ha;
Augusta: fruct de marime mare; 8-10 t/ha;
Ivanhoe: fruct de marime mare; 7-8 t/ha;
Delicia: fruct de marime mare; 10-12 t/ha.

 

Plantare

 

- acidifiat terenul cu turba inainte de desfundat;
- aplicat 50 t/ha inainte de desfundat;
- desfundat la 30-35 cm cu 2-3 luni inainte de plantare;
- nivelatul terenul cu 10-15 zile inainte de plantare
- sapatul gropilor care au urmatoarele dimensiuni 30/30/30;
- asigurarea materialului saditor toamna cu 5-10 zile inainte de plantare cu soiul prevazut in plan:
- stratificarea soiurilor in santuri fara stagnari de apa pe perioada de 5-10 zile;
- plantat se executa toamna intre 1 noiembrie si 1 decembrie (toamna) si intre 1 martie si 15 aprilie (primavara);
- distanta de plantare este de 2,5 m intre randuri si 1-1,2 m intre arbusti pe rand in functie de vigoarea soiului;
- se aplica 5 kg de gunoi la fiecare groapa;
- udarea dupa plantare 10-15 l apa/tufa;
- se executa aratura terenului batatorit cu ocazia plantarii; la 10 -15 cm cu rasturnarea brazdei spre randul de arbusti;
- se proiecteaza coroana primavara la pornire in vegetatie; corana poate fi sub forma de tufa sau gard fructifer fara sustinere;

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...



<<
1