Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Combinatoare

Utilajele reprezintă maşini agricole echipate cu diferite organe de lucru (colţi, săgeţi, stele, gheare etc.), care acţionează succesiv asupra stratului superior al solului, efectuând mărunţirea, afânarea şi netezirea acestuia. Utilizarea combinatoarelor în prelucrarea solului are ca scop pregătirea patului germinativ.

 

Organele de lucru cu care sunt echipate combinatoarele se aleg în funcţie de condiţiile de lucru, şi anume: tipul solului, gradul de mărunţire rezultat în urma arăturii etc. Maşinile se pun în funcţiune prin tractare sau se acţionează de la priza de putere a tractorului.

 

În construcţia combinatoarelor intră mai multe tipuri de organe de lucru, cu multiple variante de montare, şi anume:

 

- săgeţi de cultivator aşezate pe 2-3 rânduri şi stele dispuse tot pe 2-3 rânduri;
- gheare cu suport flexibil potrivite pe 3-4 rânduri şi grape elicoidale;
- grape cu colţi rigizi şi grape elicoidale;
- discuri plate crestate, dispuse pe un rând, precum şi stele fixate pe 2-3 rânduri etc.

 

Printr-o combinaţie unică a organelor active de tipul dinţilor cu aripioare („labă de gâscă” sau „săgeată”), a discurilor şi a tăvălugului, combinatorul reuşeşte să pregătească terenul pentru semănat printr-o singură trecere, ajungând la o adâncime maximă de lucru de 30 cm.

 

De asemenea, ţinând cont de condiţiile de lucru, combinatoarele poate fi echipate şi cu tăvălugi pentru tasarea solului: tăvălug cu bare ,tăvălug cu inele etc.
Discurile din faţa tăvălugului au rolul de a mixa şi de a nivela solul împreună cu resturile vegetale.