Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Sape rotative

Executa spargerea crustei , afanarea superficiala a solului si intretinerea culturilor in prima perioada de vegetatie, prin distrugerea buruienilor mici si inradacinate.

 

Cerintele agrotehnice impuse sapelor rotative sunt:

 

-asigurarea afanarii solului;
-maruntirea solului in mod uniform, la adancimea de 3-6 cm, fara a vatama plantele si asigurarea distrugerii totale a buruienilor mici cat si a celor in curs de rasarire.

 

Sapa rotativa SR-4,5 este formata din patru sectii  prinse articulat la triunghiul de trectiune. Aceasta sapa este folosita in agregat cu tractoarele U-650 M.

Partile componente ale fiecarei sectii sunt:

 

-cadru;
-platforma pentru greutati aditionale;
-organele active; acestea sunt de forma unor discuri  prevazute cu colti curbati si ascutiti la varf.

 

Discurile cu colti sunt montate liber pe doua axe si sunt astfel amplasate , incat fiecare disc lasa o urma independenta.

 

Prin tractarea sapei , coltii discurilor inteapa solul, producand afanarea lui si distrugerea buruienilor mici si in curs de rasarire.

 

La culturile de plante dezvoltate normal , organele active ale sapei se folosesc in curbura coltilor indreptata spre inainte, iar pentru culturile de cereale paioase slab inradacinate, pentru cele de legume si pentru efectuarea praslei oarbe, organele active se orienteaza cu curbura invers sensului de inaintare.

 

In situatia in care terenul este tasat , pe platformele sectiilor se aseaza saci cu nisip, dand  astfel posibilitatea organelor active sa patrunda in sol la adancimea necesara.