Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Masini de erbicidat

 

... continuare din pagina anterioara

 

Agitatoarele pot fi: mecanice, hidraulice si pneumatice.

 

Filtrele au rolul de a retine particulele ce depasesc orificiile dispozitivelor de pulverizare. Toate aparatele si masinile de stropit sunt  prevazute cu filtre, formate din site tesute din fire de alama sau stantate astfel ca diametrul gaurilor sitelor sa fie aproape jumatate din diametrul orificiului de la dispozitivele de pulverizare.

 

Pompele  aparatelor si masinilor de stropit au rolul de a crea  presiunea necesara pentru refularea lichidului toxic prin dispozitivele de pulverizare. Pompele pot fi: cu debitare discontinua sau cu debitare continua.

 

Pompele cu debitare discontinua sunt prezazute cu supape de diferite tipuri, cum ar fi: supape cu membrana din cauciuc sau textolit, care se reazema cu toata suprafata pe scaun , supape disc metalice cu garnituri de piele care se aseaza pe scaun cu marginile lor si supape-bile din alama sau bronz.

 

La toate pompele de la masinile de stropit cu capacitate mare se folosesc supapele - bile depoarece sunt mai durabile si mai sigure in lucru.  
Pompele rotative realizeaza o debitare continua a lichidului si nu au nevoie de camera de uniformizare a presiunii. Din aceasta categorie fac parte pompele cu palete, cu roti dintate si cu role.


Aparatele si masinile pentru stropit

 

Masinile de stropit se compun in general dintr-un rezervor de lichid, agitatoare, filtre, pompa pentru crearea presiunii, camera pentru uniformizarea presiunii( numai la pulverizarea mecanica) dispozitive pentru pulverizare, dispozitive de controlsi reglare a presiunii (manometru, supapa de siguranta), dispozitive de alimentare, conducte si furtunuri. Masinile pentru stropit cu pulverizare pneumatica si cele cu pulverizare combinata sunt prevazute si cu un ventilator centrifugal pentru pulverizarea si transportul paticolelor pana la locul de tratare.

 

Pulverizarea lichidului se poate realiza pe cale mecanica, pneumatica si mecano-pneumatica sau combinata.

 

- pulverizarea mecanica se obtine prin turbionarea sau scurgerea sub presiune a lichidului prin orificii calibrate, numite duze.

- pulverizarea pneumatica se realizeaza prin introducerea  lichidului cu o presiune de 0,5-0,75 kgf / cm2 intr-un curent de  aer cu viteza de 60-100m/s care il disperseaza in picaturi fine  si-l transporta, sub aceasta forma pana la plante.

- in cazul pulverizarii mecano-pneumatice lichidul   pulverizat mai intai pe cale mecanica este introdus intr-un curent  de aer care disperseaza in continuare picaturile in particule foarte fine si le transporta pana la locul de tratare.
-in cazul pulverizarii pe cale pneumatica si combinata se obtin particule  mai fine iar necesarul de apa, este mai mic  de 6-10 ori decat in cazul pulverizarii mecanice.

 

Presiunile de lucru ale aparatelor pentru stropit cu  pulverizare mecanica sunt cuprinse intre 2-10 kgf / cm2, iar a  masinilor pentru stropit cu pulverizare pneumatica intre 8-10kgf / cm2.

 

continuarea in pagina urmatoare ...