Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Masini de erbicidat

Masini de erbicidat - Aparate se masini pentru combaterea bolilor si a daunatorilor din culturile agricole

 

Plantele agricole sunt atacate de boli si daunatori care provoaca pagube importante prin diminuarea productiei cantitativ si calitativ. Metodele si mijloacele de lupta contra bolilor si daunatorilor sunt diferite. Dintre aceste metode amintim:

 

-metode agrotehnice (soiuri rezistente la boli, lucrari agrotehnice corespunzatoare);
-metodele fizico-mecanice ( capcane pentru insecte, culegere de frunze si ramuri infectate,etc);
-metodele organizatorice (masuri de carantina);
-metodele chimice ( tratarea plantelor cu substante chimice)

 

Substantele chimice care distrug agentii bolilor, daunatorilor, buruienile se administreaza pe plante, pe sol sau pe seminte, prin stropire sau prafuire, in functie de cerintele fitopatologice. Cea mai mare parte din substantele folosite la combaterea bolilor la plante se administreaza prin stropire ( sub forma de solutii, suspensii sau emulsii).Substantele folosite pentru combaterea bolilor se numesc  FUNGICIDE , cele pentru combaterea daunatorilor INSECTICIDE, iar cele folosite pentru distrugereaburuienilor sunt numite ERBICIDE.

 

Substantele chimice folosite in scop preventiv sau curativ au o mare  eficienta, fiind necesare cantitati mici de substanta activa pentru unitatea de suprafata.

 

La aplicarea tratamentului prin stropire, uniformitatea depinde de omogenitatea   amestecului de substanta activa si apa. Prafurile folosite la combaterea bolilor au particule fine, adera destul de greu pe suprafata plantelor si o mare cantitate de praf se dispersa in atmosfera.    Pentru inlaturarea acestui neajuns se aplica metoda prafiurii umede.    Pulverizarea pneumatica consta in aducerea lichidului sub presiune mica ( 0.5-1.7 daN/cm) intr-un curent de aer cu viteza mare ( 80-200 m/s).

 

Pulverizarea mecano-pneumatica ( combinata ) imbina pulverizarea  mecanica cu cea pneumatica.
Combaterea bolilor si a daunatorilor prin tratamente chimice nu se aplica numai la plante, ci si la tratarea chimica a solului si a semintelor.

 

In functie de modul de aplicare a tratamentelor chimice, aparatele si masinile utilizate pot fi impartite in:

 

- aparate si masini de stropit;
- aparate si masini de prafuit;
- aparate si masini mixte;

 

Pentru combaterea bolilor si daunatorilor se folosesc masini si agregate care fac posibila  administrarea  la  culturile de camp a substantelor chimice, sub forma de solutii sau de praf. Solutiile se raspandesc pe plante prin stropire sub forma de picaturi foarte fine sau prin pulberi foarte fine.

 

continuarea in pagina urmatoare ...