Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Fertilizatoare

Fertilizatoare - Masini pentru chimizarea agriculturii

Masinile pentru chimizarea agriculturii sunt destinate a repartiza pe  sol, in sol si la nivelul diferitelor plante cultivate substante chimice care imbunatatesc nutritia culturilor sau combat diferiti agenti patogeni sau daunatori, contribuind astfel la sporirea insemnata a productiei agricole.

 

 

Masina pentru imprastiat ingrasaminte chimice si amendamente MA-3,5 (MA-6)

Masina pentru imprastiat ingrasaminte chimice si amendamente  MA-3,5 (MA-6) este destinata pentru transportul si imprastierea ingrasamintelor chimice solide si  amendamentelor sub forma de praf si a ingrasamintelor organice sub forma de mranita. Masina MA-3,5  este de constructie metalica si se compune din: cadru, buncar, transportor cu banda, jghebul inclinat, dispozitivul de imprastiere, dispozitivul de reglare, transmisia cardanica, transmisia la transportor, transmisia la discul distribuitor si organele de deplasare.

Cadrul este confectionat din doua lonjeroane, solidarizate in partea anterioara, formand unghiul de tractiune si se sprijina in patru roti cu pneuri pe sol.

Buncarul are forma piramidala, cu baza mare la partea superioara, ceea ce permite intregii cantitati de  materialsa fie condusa la partea inferioara.

Transportorul cu banda este realizat sub forma unui lant cu zale din otel inoxidabil, asezat pe fundul  buncarului astfel ca ramura superioara sa se deplaseze invers sensurilor de deplasare a masinii.

Dispozitivul de imprastiere este de tipul centrifugal si se compune dintr-un disc orizontal cu sase palete reglabile.

Dispozitivul de reglare a debitului este format dintr-un subar reglabil montat pe peretele posterior al buncarului, deasupra transportorului.

Transmisia are rolul de a antrena in miscare organele active ale masinii. se compune din
transmisia la discul distribuitor, care primeste miscarea de la priza de putere a tractorului si transmisia la transportor, care primeste miscarea de la rotile de transport.

Dupa intrarea in parcela prin cuplarea transmisiei  la priza de putere a tractorului miscarea se transmite la  discul distribuitor. prin deplasarea masinii, roata din  dreapta spate pune in functiune transportorul. acesta se incarca cu material, pe care il transporta la fereastra reglabila si de aici, in cantitate reglata, il dirijeaza prin jgheabul inclinat la discul de imprastiere. Prin invartire, discul de imprastiere distribuie materialul pe sol.

Masina MA-3,5 (MA-6) lucreaza in agregat cu tractorul Z-650 M si cu U-651 M .

Reglajele care se pot efectua la aceasta masina sunt:

- reglarea debitului, care se asigura prin reglarea vitezei de deplasare a transportorului si prin re-
glarea sectiunii de iesire a materialului din buncar.
- reglarea vitezei de deplasare a transportorului, ce se realizeaza prin alegerea si montarea rotilor
dintate corespunzatoare la transmisia intermediara si
finala.
- reglarea sectiunii de iesire a materialului  din buncar, prin fixarea subarului in dreptul diviziunii
 specifice in indicatorul de pe peretele din spate al buncarului.
- reglarea pozitiei zonei si uniformitatii de imprastiere a materialului prin reglarea pozitiei
jgheabului de conducere a materialului si reglarea  paletelor de pe suprafata discului de imprastiere.

Reglarea pozitiei jgheabului se face in felul  urmator:

- in pozitie normala pentru imprastierea  ingrasamintelor chimice sub forma de granule, cristale sau   praf.
- in pozitie inversa cand se foloseste pentru  imprastierea amendamentelor sub forma de piatra de var  macinata.

Se mai executa reglarea paletelor de pe suprafata  discului de imprastiere intr-una din cele trei pozitii  ( caracterizate prin unghiul facut fata de diametrul discului) marcate cu 0 (grade) , -7 (grade), + 7 (grade).  Astfel, pentru superfosfat granulat unghiul este de 0 grade, pentru superfosfat praf unghiul este de -7  (grade), iar pentru celelalte materiale +7(grade).

De asemenea, se mai regleaza transportorul prin intinderea  corecta si fixarea pozitiei transportorului fata de axul  longitudinal de simetrie al buncarului
( cu ajutorul a doua suruburi).

Metoda de deplasare in timpul lucrului este in suveica, cu intoarceri sub forma de semicerc, iar viteza de deplasare mazima este de 10 km / h.

Productivitatea agregatului este de 12 ha / sch. pentru amendamente de 36 ha / sch. pentru superforfat praf  si 74 ha / sch.pentru ingrasaminte sub forma de granule.

Pentru aplicarea ingrasamintelor minerale solide concomitent cu semanatul si prasitul culturilor se folosesc   ferilizatoarele F-6, F-8, F-12 cu echipamente pentru   aplicarea ingrasamintelor pe 6-8 si 12 randuri, prevazute  cu cutii de 205 dm (cub) si aparate de distributie de tipul  disc stelat asezat pe verticala.

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...