Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Ricinul

Importanţă

Ricinul este o plantă uleioasă valoroasă ce acumulează în seminţe 45-50 % ulei, foarte apreciat în industrie.

Zonarea ecologică

Cultura se află la limita nordică a arealului ei de răspândire, dar găseşte condiţii favorabile în condiţiile pedo-climatice din Câmpia de Sud, judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov, Ialomiţa, Brăila şi Constanţa.

Locul în asolament

Se cultivă după cereale păioase şi leguminoase anuale şi nu este pretenţioasă la rotaţie. Totuşi, monocultura, timp de mai mulţi ani este dăunătoare. Preferă solurile fertile, afânate şi profunde. Ricinul este o bună premergătoare pentru culturile de primăvară şi pentru cerealele păioase.
Soiurile  recomandate pentru cultură sunt Safir, Teleorman şi Vlaşca.

Pregătirea terenului

Ricinul trebuie semănat într-un teren bine pregătit, deoarece  plantele au un sistem radicular adânc, bine dezvoltat. Pregătirea se face  la fel ca la celelalte plante de primăvară . Înainte de însămânţare este necesară o lucrare cu grapa cu discuri în agregat cu grapa stelată la adâncimea de 8-10 cm.

Semănatul

Epoca de semănat  20 aprilie – 10 mai, atunci când în sol temperatura este de +100C . . +120C. Cantitatea de sămânţă necesară pentru însămânţarea unui hectar este de 12-35 kg.

Distanţa între rânduri este de 80 cm şi 20-25 cm între plante pe rând. Adâncimea  de semănat : 6-7 cm.

Ingrijirea culturii

Se rezumă la : praşile, combaterea buruienilor, combaterea bolilor şi dăunătorilor, irigarea.

Recoltarea

Se execută la maturitatea deplină, manual sau mecanizat cu combina KKC-6 după un prealabil tratament cu desicantul Reglone.