Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Bumbacul

Este o plantă tehnică ca şi inul, bumbacul face parte din familia (Malvaceae) care se prezintă sub formă de tufe, seminţele bumbacului sunt toxice, prin conţinutul de 1,5 % Gosypol. Bumbacul este un material foarte folositor pentru a obţine îmbrăcăminte.

Bumbacul are mai multe proprietati printre care se numara si : luciul: bumbacul are luciu mat; culoarea: in general la bumbac culoarea este alba, galbuie; lungimea:fibre scurte:la bumbac, lana fibre lungi:in canepă, filament, higroscopicitatrea.

Ca şi bumbacul sunt mai multe materiale care au luciu. unele dintre ele ca si mătasea au luciul mai evident sau altele au un luciu slab (cânepa şi inul).Culoarea bumbacului depinde de felul pigmenţilor naturali.

Hidroscopiccitatea: este o proprietate la firelor de a absorbi lichidele in mediul ambiant. exemplul cel mai caracteristic este lâna. 

Aspect Plantă cultivată în zonele călduroase, cu rădăcină pivotantă. Tulpina este la început ierboasă, iar apoi devine lemnoasă. Frunzele sunt mari, lucioase pe partea superioară. La coacere, fructul se desface.

Importanţă

Deşi este o cultură specifixă zonelor ecologice  din Mexic, America Centrală, Asia Centrală, China, India, bumbacul a fost introdus în România, unde s-a adaptat bine. Este cea mai valoroasă plantă textilă având întrebuinţări multiple: textile fine, mătase artificială, accesorii pentru industria electronică, industria de mobilă, industria de covoare şi de celuloză. Uleiul din seminţe (20-27%) este slab sicativ şi se foloseşte în industrie.

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...