Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Statiunea de Cercetare si Productie Legumicola Buzau

Statiunea de Cercetare si Productie Legumicola Buzau a luat fiinta la 1 aprilie 1957, pe baza HCM. nr.425/1957, sub numele de Statiunea Experimentala Legumicola, avand ca scop promovarea legumiculturii moderne, bazate pe cunostinte teoretice, in perimetrul traditional al bazinului Buzau si judetele limitrofe.


Unitatea este situata in partea de nord-est a orasului Buzau, avand terenuri in exploatare atat la centru cat si in zonele Crang, Simileasca si Verguleasa.


Din punct de vedere termic, zona se caracterizeaza prin temperatura medie anuala de 10,5 0 C, iar media multianuala a precipitatiilor este de 512 mm/m2.


Ca tipuri de sol domina cele tinere, in curs de evolutie (aluviuni) pe 49,3% din suprafata urmata de molisoluri, 46% din suprafata si soluri halomorfe pe 4,2% din suprafata. Unitatea detine un patrimoniu imobiliar in valoare de 4,762 miliarde lei.


Activitatea de cercetare –dezvoltare

Activitatile unitatii sunt orientate in doua directii:

1) activitatea de cercetare care cuprinde domeniile: genetica, ameliorare si producere de seminte, protectia plantelor, tehnologie, agrochimie si floricultura.
Suprafata campurilor experimentale este de 12 ha din care 2 ha culturi protejate (solarii) si 1600 m2, pe care se amplaseaza anual peste 50 de experiente, aferente la cca. 30 de teme de cercetare contractate cu Academia de Stiinte Agricole, Institul de Cercetare pentru Legumicultura si Floricultura Vidra, Regia Autonoma Plafar Bucuresti, Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie Bucuresti.


2) activitatea de dezvoltare se desfasoara pe o suprafata de 475 ha. Terenurile sunt organizate in 6 ferme, din care 3 au ca obiectiv principal producerea de seminte iar celelalte au activitate mixta – producerea de legume pentru consum, extratimpurii si de sera si seminte de legume.

Principalele rezultate obtinute in activitatea de ameliorare au fost create soiurile:

- Ceapa: Aurie de Buzau si Diamant;
- Varza: Toamna, Magura si de Buzau;
- Tomate: Buzau 22, Buzau 47, Buzau 1600, Diana;
- Vinete: Dragaica.


In activitatea de producere de seminte sunt mentinute autenticitatea si puritatea biologica a 15 specii si 24 de soiuri de legume, iar in sectorul de dezvoltare sunt inmultite peste 30 de soiuri de legume si flori. Sunt in curs de omologare o clona de usturoi si o linie de pepene galben.


Lucrarile de cercetare sunt in continuare axate pe:
- perfectionarea tehnologiilor de producere a rasadurilor de legume pentru culturile timpurii din solarii si camp;
- modernizarea schemelor tehnologice de infiintare si intretinere a legumelor din solarii;
- introducerea de noi secvente tehnologice privind fertilizarea, biostimularea, mecanizarea si combaterea integrala a bolilor, daunatorilor si buruienilor;
- elaborarea de noi scheme de combatere a bolilor, daunatorilor si buruienilor, formele de fertilizare rationala si modernizare a fluxurilor tehnologice de producere, extragere si conditionare a semintelor.

Unitatea este titulara a 12 brevete de inventie inregistrate la O.S.I.M. Romania.

Productia proprie de legume este valorificata prin magazinele proprii si diversi beneficiari.