Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Orez

Orezul este o planta din familia gramineelor, cu tulpina dreapta, cu frunze liniare alungite si cu spice mici, cultivata în terenuri umede. Provine din Asia rasariteana.

Forme salbatice si varietati de orez


Orez-Spic
Orezul are doua forme salbatice: Oryza rufipogon (Planta anuala, Orezul salbatic clasic) si Oryza nivara (Planta perena). Ambele se pot incrucisa împreuna la fel si cu orezul cultivat, de aceea unii cercetatori sunt de parere sa fie tratate ca aceeasi specie.

 

Orezul salbatic este întîlnit numai în regiunile tropice si subtropice umede din Asia: Burma, Thailanda, Laos si sudul Chinei (Valea Yangtse), de asemenea în Coreea de Sud, orezul cu spicul lung sau scurt. Cultivarea orezului se poate aminti din perioada neolitica, se presupune ca în Valea "Celui mai lung fluviu din Asia", Yangtse ( 6.300 km ), a fost cultivat si Oryza japonica.

Varietatile mai importante de Oryza sativa sunt:
- Oryza sativa var. japonica, orez cu bobul scurt
- Oryza sativa var. javanica
- Oryza sativa var. indica, orez cu bobul lung
- Oryza glaberrima, orezul african
- Oryza glutinosa este cultivat în China sau Thailanda.

Asa numitul orez salbatic, Zizánia aquática, nu apartine familiei OryzaNOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Orez prezent in Wikipedia.