Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Porumb

Porumbul (Zea mays ssp. mays, regional papusoi, cucuruz) este o cereala originara din America Centrala cultivata azi în multe regiuni ale lumii ca planta alimentara, industriala si furajera, reprezinta alaturi de grau 80% din productia de cereale. Porumbul apartine familiei Poaceae dupa Anca Sârbu 1999. Are tulpina înalta si groasa, neramificata, care se numeste popular: "cocean", cu frunze lungi si ascutite la vârf, aspre. Pe aceiasi planta se gasesc flori feminine si flori masculine pe aceeasi tulpina.Florile masculine se gasesc în varful tulpinii. Inflorescenta este sub forma unui spic sau panicul. Florile feminine se gasesc la subsoara frunzelor.


Desi unele varietati de porumb pot creste pâna la 7 metri în înaltime, porumbul comercial este cultivat la o înaltime maxima de 2,5 metri. Porumbul dulce este de obicei mai scurt decât varietatile de porumb de câmp. Alcatuirea plantei: Frunzele sunt mari si liniare. Florile barbatesti sunt grupate în vârful tulpinei într-o inflorescenta numita spic cumpus ramificat. Florile femeiesti se gasesc mai jos pe tulpina, grupate în inflorescenta, numita stiulete. Stigmatul pistilului este foarte lung si formeaza matasea porumbului. Fructul este o cariopsa care contine amidon, substante proteice si uleiuri.


100 g de porumb – 97 kcal Contine multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. Magneziul, care este prezent în cantitati mari în porumb completeaza într-un mod excelent lipsa acestui element datorata bolilor legate de îmbatrânirea organismului. Boabele de porumb sunt utilizate in industria amidonului, a spirtului, glucozei si dextrinei ; germenii sunt utilizati pentru extragerea uleiului, utilizat in alimentatia dietetica.


 

continuarea in pagina urmatoare ...<<
1

NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Porumb prezent in Wikipedia.