Meniu
Pomicultura
Masini si utilaje agricole

Autentificare

Istoric - Agricultura

Agricultura este stiinta, arta sau practica care se ocupa cu procesul producerii de hrana vegetala si animala, fibre, respectiv diverse materiale utile prin cultivarea sistematica a anumitor plante si cresterea animalelor. Termenul de agricultura provine din cuvintele din latina agri desemnând câmp sicultura însemnând cultivare, în sensul de prelucrare mecanica si chimica a solului pentru a fi apt pentru cultivarea plantelor. În termenul generic de agricultura se regasesc stiinte si ocupatii distincte.

Agricultura, cultivarea pamântului pentru a creste plante a constituit ramura principala de la începuturile civilizatiei. Ea asigura cea mai mare parte a alimentelor; materiale necesare pentru imbracaminte si alte materii prime pentru industrii.

În urma cu 10-12 milioane de ani a avut loc o mare revolutie in dezvoltarea rasei umane. Aceasta a reprezentat-o descoperirea faptului ca hrana se obtine nu doar prin strângerea plantelor salbatice si vânarea animalelor ci si prin cultivarea plantelor din seminte si prin cresterea în captivitate a anumitor animale.

 

Agricultura româneasca de la subzistenta la eficienta

Fata de suprafata agricola înregistrata în Uniunea Europeana, care reprezinta 41% din suprafata totala, România este avantajata de o suprafata agricola mult mai mare, si anume de 62% din total. În aceste conditii, România are un avantaj esential fata de tarile UE, si anume o pondere mult mai mare a terenului agricol în suprafata tarii.

Un element important în definirea sectorului agricol îl reprezinta structura consumului menajelor. În timp ce menajele rurale îsi mentin un consum foarte ridicat din gospodaria proprie (50%), consumul urban tinde sa se desprinda de consumul rural, înregistrând o continua scadere a autoconsumului 10% .
Cea mai mare parte a populatiei sarace a lumii este constituita din fermieri care cultiva doar atat cat sa-si satisfaca necesitatine.Este adevarat,aceasta forma de agricultura este mai putin daunatoare pentru natura decat agricultura moderna,comerciala.

Cele patru mari forme ale agriculturii de subzistenta sunt vanatoarea si culesul plantelor,pastoritul nomad,cultivarea diferitelor loturi si agricultura sabila.In urma cu aproximativ 12000 de ani, cea mai mare parte a oamenilor traiau din vanatoare,pescuit si cules.Odata cu descoperirea modului in care pot fi cultivate plantele si domesticite animalele, majoritatea oamenilor au devenit agricultori.In regiuni cu ploi abundente si regulate,ei cultivau diferite recolte.In regiunile mai uscate,ei cresteau animale.Grupurile tot mai mici de culegatori si de vanatori au fost impinse catre zone care nu erau proprice nici unei forme de agricultura.

Astazi,societatile de vanatori si de culegatori sunt pe cale de disparitie,cu toate ca aceste ocupatii mai reprezinta inca un mod de viata pentru cateva grupuri,printre care cele de aborigeni din

Australia,bosimanii din S Africii,pigmeii din centrul Africii si indieni din padurile tropicale ale Americii de S.
Vanatoarea si culesul necesita o buna cunoastere a modului de supravietuire in armonie cu natura.Aceste cunostinte le permit vanatorilor si culegatorilor sa supravietuiasca si in zone extrem de inospitaliere.Unii oameni de stiinta considera ca n-ar trebui pierdute cunostintele despre natura a vanatorilor si culegatorilor.

 

Pastoritul Nomad

Pastoritul nomad reprezinta un stadiu mai evoluat al vanatorii si unele forme de pastorit sunt chiar foarte asemanatoare cu aceasta.Cele mai multe triburi nomade reusesc insa chiar sa domesticeasca animalele printre care vite, capre si oi,alaturi de camile, in Africa de N si S-E Asiei,lame in Muntii Anzi in America de S si iaci in Muntii si Podisurile inalte din centrul Asiei.

Pastorii nomazi isi aduc de obicei animalele la pasunat pe terenurile improprii cultivarii plantelor.Ei au insa nevoie de hrana si de alte bunuri produse de agricultorii stabili,pe care le obtin prin TROC.Drept urmare, in mod normal,comertul joaca un rol important in modul de viata NOMAD.

Pastorii nomazi sunt bine cunoscuti si tuaregii din Sahara si fulanii din regiunea Sahel,la S de Sahara, beduinii vorbitori de araba din S-V Asiei si bakhtiarii din Iran.Acestia nu se deplaseaza niciodata fara un motiv precis si isi ridica tabara,de obicei,din cauza ca vechiul loc numai corespundea pasunatului sau nu mai avea suficiente rezerve de apa.Deplasarile lor se fac in functie de anotimp.De exemplu:in timpul sezonului secetos din Sahel din noiembrie pana in mai, tuaregii isi instaleaza taberele langa fantani ,iar in iunie odata cu aparitia primelor ploi ei se deplaseaza din zona fantanilor, permitand vegetatiei sa-si revina.

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...<<
1